De Nobelprijzen voor literatuur

Op 10 oktober om 13 uur zijn in Stockholm de winnaars bekendgemaakt voor de Nobelprijzen van literatuur.  Deze keer zijn het meteen al twee winnaars aangekondigd aangezien de Nobelprijs vorig jaar niet is uitgereikt na een schandaal rond seksueel misbruik werd bekendgemaakt. 

De winnaars van dit jaar zijn Peter Handke, een Oostenrijkse toneelschrijver en dichter en Olga Tokarczug, een Poolse schrijfster.

Peter Handke was de winnaar van dit jaar. Hij is een controversieel auteur: met titels als Publikumsbeschimpfung (een toneelstuk waar de acteurs het publiek bespotten) en ‘De angst van de doelman voor de strafschop’ (die nu al verfilmd is) wordt dat al snel duidelijk. 

“Handke krijgt de prijs voor zijn invloedrijke werk dat met taalkundige spitsvondigheid de periferie van de menselijke ervaring heeft verkend” was de motivatie van de Academie om hem de Nobelprijs te geven.

z21951766ICR

Olga Tokarczug  won de Nobelprijs van 2018 die niet was uitgereikt. Ze schrijft meestal over de geschiedenis van de Joden. Haar nieuwste werk “De Jacobsboeken” wordt als een meesterwerk beschouwd.

De Academie gaf haar de Nobelprijs met volgende reden: “voor haar verbeeldende vertelkunst en haar encyclopedische passie die het overschrijden van grenzen als een manier van leven beschrijft”. 

 

Ronan

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/10/10/nobelprijs-literatuur/

Plaats een reactie

Nog geen reacties.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Plaats een reactie